sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Kaksi hyvin erilaista päivätoimintakeskusta

Perjantaiksi opettajamme Corrie oli suunnitellut meille päivän ohjelmaksi toiveidemme perusteella tutustumiset kahteen erilaiseen kehitysvammaisten päivätoimintakeskukseen. Siellä meille tiloja esittelivät harjoittemassa olevat opiskelijat.

Ensimmäinen paikka johon aamulla menimme on nimeltään Triade, "de Schoener", -activity centre. Paikka oli suunnattu eri tasoisille kehitysvammaisille. Asiakkaat olivat tasonmukaisissa ryhmissä, joissa jokainen sai tehdä haluaamaansa asiaa. Keskuksen tilat olivat valoisat ja tilat oli suunniteltu käyttöä vastaaviksi. Vaikeasti liikuntavammaisten ryhmätiloissa oli kiskonosturit, joiden avulla vessassa- ja pesuilla käynnit onnistuivat sujuvasti. Heillä oli myös yhteinen oleskelutila, jossa saattoi järjestää yhteisiä tapahtumia.
Kun joimme kahvia seuraamme tuli mies, joka halusi keskustella kanssamme. Hän tiesi muutamia asioita Suomesta, esimerkiksi, että Suomessa on tuhansia järviä. Hän kertoi asuvansa ihan keskuksen vieressä olevassa asuntolassa ja hänellä on kissa. Vaikutti siltä, että hänestä oli mukava päästä käyttämään englannin kielen taitoaan.

Alla on kuvia keskuksesta, tilat ovat todella viihtyisät ja värikkäät. Erilaisia aistivirikkeitä on paljon käytössä.

Yhteiskuva meistä ja oppaina toimineista tytöistä.

Kylpyamme, jossa erilaisia toimintoja.


Molemmat ylläolevat kuvat Snoezeling-huoneesta. Paljon erilaisia aisteja aktivoivia toimintoja.

Mahdollisuuksia erilaisiin tekemisiin on paljon. Askartelua, pelejä, soittimia jne.
Kommunikoinnin työvälineitä.
Apuväline kävelyyn.

Yhteisen tilan seinillä on ihania huovutustöitä.

Yhteisessä tilassa on myös mahdollista olla lepäämässä.


Toinen, hyvin erilainen päiväkeskus:


Ajelimme aivan maaseudulle, sieltä löytyi paikka nimeltä Vredeveld. Maatila, jonne kehitysvammaisia ympäristön alueelta haettiin aamuisin pikkubusseilla ja iltapäivisin he saivat kyydin takaisin kotiin. Paikan periaate oli, että jokainen saa tehdä mitä haluaa, kaikki on mahdollista. Tapasimme pojan joka tuli aina hoitamaan lintuja, hän näytti, kuinka hän on ottanut tatuoinnin selkäänsä. Se on kuva yhdestä papukaijasta, joita hän ruokkii.

Tilalla on kauppa, jossa myydään tilan omia tuotteita sekä yhteistyökumppaneiden toimittamia tavaroita. Juustoja, mehuja, tinkimaitoa, koriste-esineitä, hunajaa, hilloja, juureksia ja lihaa pakasteena. Sekä paljon muuta.

Kierrellessämme tapasimme miehen joka hoiti mansikantaimia ja tytön joka teki hienoa mosaiikkityötä kaakelin palasista seinän koristeeksi, näytti todella siltä, että kaikille löytyy omaa, mieleistä tekemistä.

Aasisisarukset.

Vuohet, jotka saattoivat olla äksyjä...

Lihakarjalla oli vasikointiaika.
Puutarhakasvien ja kukkien taimia.

Värikkäitä papukaijoja oli useita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti