lauantai 14. huhtikuuta 2018

Tapahtumarikas toinen viikko

Toisella viikolla oli vaihtetua riittämiin: Eri työvuoro, tutustuminen Roc Friese Poort-kouluun ja vielä perjantaina tutustumiskäynnit kahteen erilaiseen kehitysvammaisten päiväkeskukseen.

Olin aamuvuoron mukana, joten osa asiakkaista oli uusia. Muuton tiimin työtehtävissä ei ollut eroa. Maanantaina oli kiireetön päivä, joten ohjaajallani oli aikaa näyttää minulle yhtä Woonzorgin yksikköä. Pieni, rauhallinen yksikkö maalaisympäristössä. Vieressä on hevostalli ja omalla pihalla on kanoja. Asukkaat saavat voimiensa mukaan osallistua puutarhatöihin. Kaikki asukkaat ovat muistisairaita, tunnelma oli hyvin rauhallinen ja ilmapiiri kotoinen. Asukkailla on huoneensa ovessa oma kuva, jotta he pystyvät löytämään huoneensa paremmin.

Paikan slogan

Puutarhakenkiä


Kanat olivat kesyjä ja kaikki erivärisiä.

Osa ovista on piilotettu seinän kuviontiin.

Keskiviikkona olin Loesin mukana, hän on toinen tiimin haavahoitajista. Hän on ollut aiemmin töissä sairaanhoitajana syöpäosastolla. Vuoron ajaksi oli paljon tehtäviä, kaksi kotikäyntiä ja Uidertonin ja Hanzeborgin toimipisteissä loput. Pääsin seuraamaan kunnolla kuinka alipainehoitoa käytetään painehaavaumien hoitoon. 
Loes kiteytti haavanhoidon oleellisen asian: puhdista, puhdista ja puhdista. Hän oli todella tehokas työssään, ja otti kaiken irti hyötyliikunnasta, ei hissiä vaan raput aina, kun siirryttiin asiakkaalta toiselle.


Lounastaukopaikka Uidertonin toimipisteessä oli ihanasti kukkivien kirsikkapuiden katveessa.

Torstaiksi meille oli varattu tutustuminen Roc Friese Poort- ammattikouluun Emmeloordissa. Olimme päivän aikuisopiskelijoiden mukana, aamu alkoi äidinkielen tunnilla. Aiheena oli erilaisten tekstien analysointi.


Seuraavalla tunnilla käsiteltiin diabetesta ja mistä se johtuu. Opettaja havainnollisti opetusta piirtämällä kuvia, joten pysyimme menossa mukana.

Kuuntelimme teoriaa haavanhoidosta ja pääsimme myös harjoittelemaan lääkelaskuja. Pienen pohtimisen jälkeen onnistuimme ratkaisemaan lääkelaskut aivan oikein! Se tuntui todella hyvältä, opettaja kertoi, että lääkelaskut koetaan todella hankaliksi. Ei siis mitään eroa Suomeen tässä asiassa.

Ruokatunnin aluksi saimme pikaisen tutustumiskierroksen koulun tiloihin. Kaksi opiskelijaa näytti meille koulun eri osastoja; kampaamo- ja kauneudenhoito, sähkötekniikka, metallityö ja terveydenhoito. Koulun tilat ovat isot ja avarat.


Koululla oli useita atk-tiloja opiskelijoille, aikuisopiskelijoiden opiskelu vaikutti aika samanlaiselta kuin meillä, paljon kotitehtäviä, ryhmätöitä ja erilaisia projekteja. Ero oli siinä, että meillä on erilliset työssäoppimisjaksot ja heillä on joka viikko yksi teoriapäivä ja työssäoppimispäiviä on siinä rinnalla koko ajan. Luokassa oli myös kolme oppisopimusopiskelijaa.

Seuraavana olikin vuorossa se päivän paras tunti, eli ruokatunti. Opiskelijat voivat ostaa edullisesti keittoa tai pientä suolaista syötävää.


Koulun ruokasali on tilava ja värikkäästi sisustettu, vihreät vadit pöydillä ovat roskia varten. Löysin lämpimien suolaisten vitriinistä hauskan näköisen leivonnaisen. Oli herkullinen uppopaistettu juttu, jonka sisällä oli kiinalaisvaikutteinen nuudelitäyte, herkullista.


Iltapäivällä pääsimme harjoittelemaan käytännössä haavanhoitoa harjoitusluokkaan. Harjoitusnukeilla oli painehaavoja, joiden puhdistamista opiskelijat harjoittelivat.
Harjoitusluokka


Haavan laitettiin majoneesia kuvaamaan sinne muodostuvaa peitettä ja näin puhdistaminen tuntui todenmukaiselta. Asia mikä täällä hieman herättää ihmetystä molemmin puolin on käsien peseminen, me pesemme niitä hollantilaisten mielestä jatkuvasti ja he taas meidän mielestä tosi harvoin.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti